Kjelst knytter sig til Ho Bugt. Ho er afledt af Hõi (Hoo), der betyder trug eller kar. Ho kan derfor oversættes til “fjorden, der ligner et trug”.
Hvor kommer stednavnet Kjelst fra?, muligvis har der oprindeligt været “Kjelsted” og “Kjel” kan stamme fra det oldnordiske “kætil” eller “ketil” som bl.a. betyder kedel eller gryde.
Kjelst er ligger på et af de smukkeste steder langs den jyske vestkyst, med udsigten til Ho bugt,(“æ fywer” som den oftes kaldes) har haft stor betydning på godt og ondt for egnen, der har været stormfloder og ødelæggelser, men har også været en vigtig brik for egnens transport muligheder af kreaturer og korn, og selvfølgelig blev der også impoteret meget ad søvejen. Fiskeriet og andre ressourcer som bugten kunne levere var nødvendig for samfundet, blåmuslinger blev ikke bare brugt til gødning men også til “skælkalk” der gav en udmærket mørtel.
I det hele taget har naturen tilgode set Kjelst med mange rigdomme, de sydvendte skråninger der gør at det er muligt producere vin, den unike fauna og dyreliv, har gjort området til en del af UNESCOs verdensarv.
Møllehuset
1907 byggede tømrer og møllebygger Hans P. Frøstrup et hus og en mølle på Hobugtvej 27 og drev mølleri der i nogle år. 1950 købte Sørene Christensen stedet og solgte i 1962 til Aage og Peder Christensen. Senere købte Sune Dolmark stedet og byggede et stort hus, samtidigt måtte den gamle “sognets vej” vige pladsen for byggeriet.
Vadehavet, der i 2014 blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste, byder på natur i absolut særklasse. Den store tilstrømning af trækfugle og Vadehavets kæmpe betydning for disse fugles overlevelse, gør havet til et helt særligt sted at værne om og bevare så godt som muligt i fremtiden. Alle andre steder af den danske del af Vadehavet er kontrolleret med diger, sluser og andre menneskeskabte hjælpemidler, der holder baglandet fra at blive oversvømmet ved højvande – dette gælder dog ikke Ho Bugt. I Ho Bugt er det naturen, der hersker, og den får lov til at vise sine allervildste sider af sig selv.