Billum Kirke

Kirken ligger midt i sognet højt hævet over landskabet og menigheden. Det antages at kirken blev opført omkring det 12 . århundrede, måske senere, da dele af arkitekturen ikke forliges med 1200 tallet, det gør nu ikke så meget hvor gammel den er, for sognet fik en smuk lille kirke.

 Kirken har senromansk apsis, kor og skib af tuf, tegl og marksten med en udvendig udsmykning, der går tilbage til Rhinlandets arkitektur. Kor og skib har bjælkelofter, skibet kalkmalede våbener fra 1300-50. Altertavle og prædikestol er udført af Jens Olufsen i Varde ca. 1620 og 1634. Kirken rummer endvidere flere middelalderlige træskulpturer.

Som var det enhver anden ejendom er kirken blevet handlet fra tid til anden, i 1809 købte sognets menighed kirken tilbage fra Hesselsmed og Billum havde igen deres egen kirke.

Fem finger stenen

Sagnet siger at der under bygningen af Billum kirke blev kastet en sten af en Kæmpe fra nabo sognet Ål, der havde taget anstød af kirkebyggeriet. I en religionskrig mellem de nye romersk katolske kristne og de kristne keltere, som havde levet i sognet i harmoni med naboer og anderledes troende, længe før Haraldblåtand havde gjort Danerne kristne, de ønskede ingen indblanding eller Pave til at stå over dem. Stenen der blev kaster kaldes “femfingre stenen”, og er nu i diget til højre for øst indgangen.

Om begravelser

Marie Hansen f. Thuesen i 1903, hendes barndomshjem var kirkehuset i Billum, hun fortalte til folkeminde- samleren Knud Jensen i 1965 hvordan gravene på kirkegården blev placeret førhen, hun fortalte at de døde lå som de boede ude i sognet (se udklip), vel nok noget de færreste tænker på idag.
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *